Olet varmasti kokenut joskus epäonnistumisen tunteita. Niin minäkin, ja joskus epäonnistumisen tunne saattaa olla niin iso, ettei sen yli näe eikä pääse. Tulee totaalinen pysähdys. Tässä on minun kokemukseni asiasta: paljon olen oivaltanut ja oppinut viimeisen kolmen vuoden aikana. Niin itsestäni kuin siitä, että minusta on moneen ja moneksi. On tehtävä oivalluksia ja uskottava itseensä!

Vuonna 2019 sairastuin masennukseen ja jäin pitkälle sairaslomalle työstä, josta olin aina pitänyt ja saanut ihania Flow -kokemuksia ja tunteita. Ajattelin, että tästä työstä jään joskus eläkkeelle. Työkaverit olivat mukavia ja ihania. Työyhteisö huippu.

Olin vuoden verran kipuillut itseni kanssa asiasta, ja se oli vaikea sanoa ääneen. Olin alkanut ajatella asioista eri tavalla kuin osa tiimistä, jonka kanssa tein päivittäin yhteistyötä. Arvot eivät kohdanneet enää kaikilta osin ja koin sen haastavana sekä vaikeana. En tiennyt miten minun pitäisi menetellä tai olla niin, että minun olisi hyvä olla itseni kanssa ja kokisin työssäni onnistumisen tunteita.

Tuo vuosi toi minulle pikkuhiljaa huomaamattani epävarmuutta ja monia epäonnistumisen tunteita. Koin, että olen huono ja en osaa tehdä mitään. En nähnyt positiivisia asioita ja koin kaiken vaikeana. Ne olivat tunteita, joita jäin usein pitkäksi ajaksi vellomaan mielessäni ja sain siten itselleni ahdistuneen olon. Tämä sai aikaan sen, että tein, yritin ja suoritin aina vain enemmän. Lopulta uuvuin täysin.

Aloitin terapian ja kävin läpi itselleni vaikeita asioita. Pikkuhiljaa toivui, mutta koin ettei minulla ole mitään annettavaa työhön, josta olin todella olin pitänyt. Olin kokenut työn itselleni merkityksellisenä.  Mitä nyt tekisin? Ammatti-identiteettini oli hyvin vahva ja tunsin, ettei minusta ole muuhun kuin siihen työhön, jota olin tehnyt viimeiset 20 vuotta.

Oivalsin mahdollisuuteni, kun psykiatrini sano minulle: ”sinullahan on kaikki ovet avoinna”! Kävimme hänen kanssaan pitkän keskustelun tästä asiasta. Aivan, Usko itseesi ja kokeile!

”Koko elämä on kokeilua. Mitä enemmän kokeilet, sitä parempi.” – Ralph Waldo Emerson