Sain viimeisen blogikirjoitukseni jälkeen yhteydenottoja, jotka olivat kannustavia ja rohkaisevia siitä, että tein oikein, kun kerroin omasta kokemuksestani. Ajattelin vielä hiukan jatkaa kuinka häirinnästä kärsinyt voi viedä asiaansa eteenpäin. Tästä linkistä pääset lukemaan lisää ja tarkemmin epäasiallisesta kohtelusta jota myös häirintä on: https://www.tyosuojelu.fi/tyoolot/epaasiallinen-kohtelu

Omalta osaltani voin sanoa, että sain tukea omalta lähiesihenkilöltä. Hänen kanssaan kirjasin asiat häirinnästä eli toisin sanoen täytimme häirintäilmoituksen. Esihenkilöni vei ilmoituksen tiedoksi häirintää tehneen esihenkilölle, joka aloitti järjestelyt kuulemistilaisuudesta. Hän kutsui molemmat osapuolet sekä muut tarvittavat henkilöt kuten; työsuojelupäällikön, minun lähiesihenkilöni ja henkilöstöosastolta henkilön mukaan kuulemistilaisuuteen. Olin ennen tilaisuutta yhteydessä asianajajaan. Hänen kanssaan keskustelin häirinnästä, varmistin, että toimin oikein. Yleensä asianajajaa ei tarvita näihin tilaisuuksiin mutta itselleni se oli tärkeä keskustelu.

Tukihenkilö

Tärkeä asia, joka minua helpotti, oli tieto, että voin ottaa itselleni mukaan tukihenkilön kuulemiseen. Tämä tarkoittaa, että sinun ei tarvitse mennä tilaisuuteen yksin vaan voit mennä yhdessä luotettavan henkilön kanssa. Saat itse valita tukihenkilön. Hänen kanssaan koet turvallisuutta ja hän voi tarvittaessa tukea sinua, vaikka ottamalla kädestä kiinni.

Työsuojelupäällikkö oli todella hienotunteinen. Häneltä saatoin kysyä asioita tulevasta tilaisuudesta, jotka minua mietityttivät. Kysyin esimerkiksi, että ”onko minun jälleen kerran pakko kertoa tilanne, jonka olen kokenut” Hänen vastauksensa oli ”ei tarvitse, voit sanoa, että olet kertonut kaiken ilmoituksessa ja sinulla ei ole lisättävää”. Tämä helpotti koska koko tilanne oli niin ahdistava, että minusta tuntui, että muserrun, jos joudun jälleen kertomaan tilanteen ja käymään sen myös tunnetasolla läpi. Listaan muutaman asian, joista voi olla sinulle hyötyä, jos mietit häirintä ilmoituksen tekemistä:

LOPETA!

  1. Sano häiritsijälle: Lopeta, en halua, että käyttöydyt noin! Pelkkä LOPETA riittää myös
  2. Jos häirintä ei lopu, vaikka olet sitä pyytänyt niin:
  3. Ota omaan esimieheesi yhteyttä tai ole suoraan yhteydessä työsuojeluvaltuutettuun, häneltä saat ohjeet, kuinka toimia
  4. Yleensä organisaation intra -sivuilla on tietoa ja lomakkeet häirintäilmoituksen tekemiseen
  5. Jos tiedät myös muita häirinnästä kärsiviä, niin voitte jokainen tehdä oman ilmoituksen ja laittaa sen yhtä aikaa tiedoksi omille esimiehillenne. Yhteistyö on voimaa!
  6. Muista, jos näet työkaverisi kärsivän häirinnästä, niin puutu siihen
  7. Ole rohkea! Älä silti jää tämän päivän helvettiin, vaikka huominen on tuntematon
  8. Voit myös laittaa esihenkilöllesii sähköpostia ja kysyä kuinka hän toimii asian kanssa

Annetaan muutokselle mahdollisuus

Tuossa muutamia asioita, jotka itse koin tärkeäksi ja jotka helpottivat oman häirintäilmoituksen tekemistä. Toivon, että häirintää tekevät henkilöt, oli kyseessä miehet tai naiset, niin joutuisivat kohtaamaan tekemisensä ja oppisivat miettimään omaa käytöstään. Mielestäni se on myös siunaus kaikille osapuolille, että asioista puhutaan ja annetaan mahdollisuus muutokselle.

”Jokainen ikävä juttu voi olla täyskäännös parempaan tulevaisuuteen” Onnenportti Oy